Viisi lupausta uudelle vuodelle

Vuoden vaihtuminen tuo mukanaan luontevan hetken elämänmuutoksille. Uudenvuodenlupauksenaan moni aloittaa tiettävästi laihduttamisen, aiempaa aktiivisemman liikkumisen tai tipattoman tammikuun.

Vuodenvaihde lupaa uusia mahdollisuuksia, terveellisiä elämäntapoja ja ehkä myös ripauksen uudenlaista tarmokasta itseluottamusta. Uusi vuosi voikin parhaimmillaan antaa kauan kaivatun potkun takalistoon tehdä niitä muutoksia elämässä, joista on jo ehkä pitkäänkin haaveillut.

Uuden vuoden alulla on siis hyvät puolensa. Pohdin kuitenkin samalla, että perinteisillä uudenvuodenlupauksilla on myös nurja puolensa. Ne voivat nimittäin huijata ihmisiä suorittamisen ja ehdottomuuden tielle. Silloin rentous ja ilo tekemisestä katoaa, ja periaatteesta tulee päämäärä. Jos näin pääsee käymään, elämä muuttuu elämisestä suorittamiseksi.

Törmään terapiavastaanotollani aika usein elämän suorittajiin. Suorittajalle elämä on yhtä kilpajuoksua tehtävälistan ja velvoitteiden kanssa. Pahimmillaan kaikille viikonpäiville on suunniteltu oma rutiininsa, joka ei jousta edes väsymyksen edessä. Töissähän tälle paahtamiselle ei ehkä mahda mitään, mutta mikäli se laajentuu vielä kaiken lisäksi myös vapaa-ajalle, suorittajan mielen hyvinvointi voi aivan huomaamatta alkaa vajota miinuksen puolelle. Kannustukseni näille asiakkaille on poikkeuksetta suunnata elämässä kohti lepoa ja armollisuutta.

Jos oma arkesi alkaa tuntua jatkuvalta väkisin vääntämiseltä, pysähdy hetkeksi miettimään tilannettasi. Ovatko lepo ja kuormitus sopivassa tasapainossa? Jos on päässyt käymään niin, että työ ja vapaa-aika molemmat muodostuvat suorittamisesta, uupumisen vastaan tuleminen on todennäköisesti vain ajan kysymys. Ja jos lepoa ja rentoa vapaa-aikaa on jo muutenkin liian vähän, tiukkaa ruoka- ja liikuntakuria tavoittelevat uudenvuodenlupaukset voivat vääntää suorittamisen nupit vielä pahemmin kaakkoon.

Viisi toisenlaista lupausta

Uuden vuoden alkamisen hengessä olen kehitellyt oman idealistani lupauksista, jotka vievät kohti parempaa elämää. Näissä lupauksissa ei suoriteta eikä väännetä hampaat irvessä. Poimi rohkeasti omasi!

  1. Lupaan olla itselleni lempeä kannustaja. Elämän tuulet tulevat tuivertamaan tänäkin vuonna ja heittämään eteeni erilaisia haasteita. Kulkiessani näitä haasteita kohti ja niiden läpi lupaan kannustaa itseäni kuin ystävää, lempeästi ja tukeani tarjoten.
  2. Lupaan itselleni rentoa vapaa-aikaa. Varmistan, että minulla on elämässäni tilaisuuksia viettää aikaa, jossa minua ei vedetä mihinkään suunnitelmiin tai pakkoihin. Lupaan itselleni runsaasti sellaisia hetkiä, joina saan heittää huolet narikkaan.
  3. Lupaan ajatella avoimin mielin. Monet ongelmat johtuvat siitä, että olemme oman mielemme sisällä takertuneet ahtaisiin määritelmiin ja pakkoihin. Omaa ajattelua muuttamalla monet tiukat velvollisuudetkin höllentyvät kuin taikaiskusta, ja yhtäkkiä vapautuu tilaa hengittää. Lupaan siis pitää mieleni avoimena sille mahdollisuudelle, että voin tarvittaessa ajatella myös toisin ja päästää irti itse itselleni luomista ahtaista raameista.
  4. Lupaan etsiä apua ongelmissa. Usein asiat ratkeavat silloin, kun haemme niihin apua. Pelkästään avun etsimisen ajatuskin sysää jo polun suunnan kohti ratkaisua. Silloin suuntaudumme itsemme sisältä kohti ulkomaailmaa, kohti uudenlaisia näkökulmia. Lupaan siis luopua itsevaltaisuuden illuusiosta, jossa ajattelen selviäväni kaikesta yksin, ja etsin apua silloin kun sitä tarvitsen.
  5. Lupaan armollisuutta ja anteeksiantoa itselleni. Kaikki ei aina mene kuin Strömsössä. Jokaisen elämän polku on mutkainen ja paikoin kivinen. Kivuliaissa mutkissa en pahenna kipua olemalla itselleni ankara, vaan annan itselleni rauhan ja tilan sopeutua tilanteeseen. Silloin paraneminen voi alkaa.

Etsitkö terapiaa Tampereella?