Oops, I did it again. Nimittäin sain itseni kiinni siitä, etten osaa ottaa rennosti. Huomasin nimittäin yllättäen alkaneeni suorittamaan elämää.
Suorittaminen ei ole pelkkää tekemistä ja tapahtumasta toiseen säntäämistä. Suorittaminen on myös tietynlainen mielentila, jossa tulevat tehtävät pyörivät pään sisässä, vaikka mitään ei tekisikään.
Huomasin, että olen jo pari kuukautta listannut itselleni jatkuvaa tehtävälistaa ja loppumattomia, täysin kohtuuttomia suunnitelmia tulevista projekteista. Olen vaatinut itseltäni paljon. Tajusin, että olen suunnitellut itseni ihan puhki. Sen seurauksena mieleni on ahdas ja olotilani tukala.
Millainen on ahdas mieli?
Tunnistatko itsestäsi samoja oireita, mielen ahtaaksi muuttumista?
Se on sitä, kun sinulle ehdotetaan jotakin kivaa tekemistä, ja vastaat heti mielesi sisällä: ”En ehdi”.
Se on sitä, kun saat kuulla jostain hyvästä ideasta, joka tuottaisi hyviä asioita sinunkin elämääsi, mutta sinun pitäisi ottaa asiasta selvää ja vastaat heti: ”En jaksa”.
Ahdas mieli on myös kyvyttömyyttä katsoa asioita toisin. Se on takertumista vain tiettyihin, kapeisiin ajattelutapoihin ja toimintoihin. Jos sinun on aina tehtävä jokin asia tietyllä tavalla, tai elämääsi ei mahdu uusia asioita, voi olla, että sinunkin mielesi on ajautunut ahtaaksi.
Sen tietää siitäkin, että ahdas mieli ei tuota mitään oivalluksia, luovia ideoita tai edes hyvää illanviettoseuraa. Ahtaaseen mieleen ei mahdu mitään, kun se on jo täyttänyt itsensä omalla kuormallaan.
Ja jos, kuten niin monella meistä, ahtaaseen mieleen vielä mahdollisesti lisätään väsymys, mielen kuorma alkaa tuntua mustalta ja painavalta.
Onneksi sen ei tarvitse kuitenkaan olla kuitenkaan pysyvä olotila, vaan elämälle voi yhä avautua tilaa tulla sinunkin luoksesi.
Pysähdy, hyvä ihminen
Oma onneni on, että kun huomaan suorittaneeni itseni ihan puhki, osaan viheltää pilliin ja ottaa aikalisän. Toki tähän pääseminen on ollut pitkä tie. Joskus aiemmin olisin ehkä lisännyt kierroksia siinä vaiheessa, kun keho ja mieli viestii, että nyt väsyttää.
Miksi? Siksi, että olisin pitänyt itseäni heikkona, kun en jaksa. Nykyään tiedän, ettei itsensä kuunteleminen ole heikkoutta, vaan se on vahvuutta. Nimittäin vahvuutta huolehtia itsestä, jotta jatkossakin jaksaisi kohdata arjen huolia ja harmeja pää pystyssä. Näitä taitoja tarvitaan, jotta voisimme selvitä elämän eteemme heittämistä haasteista ja ristituulista nyt ja myös tulevaisuudessa. Ilman näitä taitoja ihminen on aika nopeasti pulassa.
Itsensä voi joskus saada kiinni aika ankaristakin ajatusmalleista. Yksi hyvin tyypillinen teema on juurikin jatkuva tehokkuuden etsintä. Tämä näkyy siinä, että joka ainoalla vapaalla hetkellä pitäisi olla miettimässä, miten käyttäisin tämänkin hetken paremmin. Aamulla herätessä jo sisäinen ruoskija alkaa listata tehtäviä ja ihanat aamu-unet myrkyttyvät velvollisuuksien loppumattomalla mielensisäisellä virralla. (Varmaan huomaa, että kirjoitan kokemuksesta.)
Ahdas mieli väittää silloin, että on kiirehdittävä ehtiäkseen tehdä kaiken. Älä usko sitä, tai olet uhassa ajautua syvemmälle suorittamisen loukkuun! On tehtävä juuri päinvastaista: juuri silloin pitää pysähtyä ja antaa elämälle aikaa.
Ajan antaminen ei tarkoita sitä, ettet tekisi arjen askareita tai että elämäsi voisi olla jatkossa pelkkää itsen etsimisen eat-pray-lovea. Se tarkoittaa ainoastaan sitä, että annat itsellesi edes hieman löysää niissä vaatimuksissa, joita itse asetat itsellesi. Toisin sanoen laitat arjen asioita tärkeysjärjestykseen: rennon mielentilan säilyttäminen on terveydellekin tärkeämpää kuin rättiväsyneenä väkisin puskien itse tehdyt luomupinaattiletut.
Kohti rauhallisempaa mielentilaa
Miten ahtaasta mielestä voi päästä ulos? Mitään poppaskonsteja ei taida olla olemassa, mutta itselleni toimii seuraava kolmen kohdan resepti aika hyvin.
1) Huomaa, että olet ajanut mielesi ahtaaseen nurkkaan. Älä syytä itseäsi siitä – ainoastaan laita se merkille toteamalla: ”Näin on käynyt”.
2) Anna itsellesi tilaa kääntää suuntaa. Usein puhuminen auttaa, joten puhu asiasta ystävälle tai terapeutille. Joitakin auttaa myös kirjoittaminen – kirjoita siis vaikka päiväkirjamerkintä havainnoistasi. Ehkä vähän ajan kuluttua huomaat, että olotila alkaa pienen pohdinnan ja pysähtymisen jälkeen helpottaa. Ehkä huomaat hiljalleen päästäväsi irti siitä ahtaasta ajatusmallista, joka väittää koko elämän pyörivän suoritusten ympärillä.
3) Kun olotila helpottuu, sinussa avautuu tilaa katsoa asioita toisin. Tartu siihen tilaisuuteen. Maailma ei ole yhtä ahdas. Älä kiirehdi ulos näistä ajatuksista ja hetkistä, vaan anna niiden jättää sinuun merkkinsä. Voi olla, että oivallat jotain tärkeää.
Kuva: Pixabay.
Etsitkö terapiaa Tampereella?
Etsitkö työnohjausta Tampereella?