Olen Salla Saxén, tohtoriksi väitellyt sosiaalipsykologi (YTT), työnohjaaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeuttiopiskelija. Työkseni ja kutsumuksekseni teen ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa matalalla kynnyksellä ja asiakasystävillä hinnoilla. Vastaanottoni sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Tampereen Pyynikillä.
Huom! Olen äitiyslomalla 1.1.2024 alkaen. Ilmoitan työhön palaamisen ajankohdasta loppuvuonna 2024.
Lyhytterapiani perustuu ratkaisukeskeisen sekä kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiin. Menetelmät ovat tuottaneet hyviä tuloksia asiakastyössä, ja asiakkaiden muutosprosesseja nähtyäni uskon aina vain vahvemmin niiden vaikuttavuuteen. Opiskelen parhaillaan psykoterapeutiksi, terapiamuotona kognitiivinen käyttäytymisterapia. Tuon tämän terapiamuodon menetelmiä osaksi lyhytterapiaani sitä mukaa kun opin uutta.
Terapeuttina olen aidosti läsnäoleva, helposti lähestyttävä ja lämminhenkinen. Minulla on tutkiva ote elämään ja etsin asioihin aina uusia puolia ja näkökulmia. Kaiken työni taustalla näkyy kattava ja vahva akateeminen koulutustaustani, johon voit halutessasi tutustua enemmän Kuka?-välilehdellä. Näillä taidoilla varustettuna autan asiakkaita jäsentämään asioita rakentavasti, tunnistamaan omat voimavarat ja löytämään ratkaisujen avaimia elämän ongelmissa.
Ratkaisukeskeistä terapiaa Tampereen Pyynikillä
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on matalan kynnyksen terapiaa. Sen tavoitteena on auttaa ihmistä löytämään omat voimavaransa silloin, kun voimat ovat vähissä, usko ei riitä, mieli on kuohuksissa tai oma kompassi ei muuten vain riitä antamaan suuntaa. Se on tarkoitettu ihmisille, jotka ovat elämässään tilanteessa, johon he kokevat tarvitsevansa ulkopuolista keskusteluapua, mutta joilla ei ole vakavaa mielenterveysongelmaa.
Lyhytterapiasta apua kannattaa hakea esimerkiksi tilanteissa, joissa mieli on jatkuvasti maassa, ahdistus puristaa rintaa tai elämänlaatua verottava itsekriittisyys soi mielen sisällä rikkinäisen radion tavoin. Lyhytterapiasta on hyötyä myös silloin, kun kohtaa elämässä ison tunteita kuohuttavan kriisin, kuten esimerkiksi eron, työttömyyden tai läheisen kuoleman.
Mikäli mietit jo pidempää psykoterapiaa mutta et ole vielä täysin varma sen aloittamisesta, keskustelut lyhytterapeutin kanssa voivat auttaa sinua hahmottamaan, kuinka pitkää psykoterapiaa tarvitset ja haluat etsiä jatkossa.
Millaista on ratkaisukeskeinen lyhytterapia?
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia perustuu samaan teoriapohjaan ja terapeuttisiin työvälineisiin kuin ratkaisukeskeinen psykoterapia. Toisin kuitenkin kuin psykoterapia, lyhytterapia on tarkoitettu ihmisille, joilla ei ole vakavia mielenterveysongelmia. Lievempiin mielenterveyden ongelmiin (kuten lievä tai keskivaikea masennus, ahdistuneisuus tai pelkotilat) ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii hyvin. Se auttaa myös stressinhallinnassa sekä uupumuksen oireiden tunnistamisessa ja hoitamisessa.
Nimensä mukaisesti ratkaisukeskeinen menetelmä ei takerru ongelmien vatvomiseen, vaan pyrkii tavoitteellisesti ratkaisujen löytämiseen asiakkaan elämässä. Terapiamuoto on voimavarakeskeinen, pyrkien tunnistamaan asiakkaan henkilökohtaiset vahvuudet ja auttamaan häntä ottamaan ne käyttövoimakseen.
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia tuo ongelmiin selkeyttä, tarjoaa purkukanavan ja luo toivon pilkahduksia. Siksi sitä kannattaa kokeilla. Yksikin käynti voi riittää!
Miksi lyhytterapiaa kannattaa kokeilla?
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia auttaa monenlaisissa ongelmatilanteissa. On vaikea ennustaa etukäteen, millaisissa tilanteissa ja kenelle lyhytterapia riittää, ja milloin taas tarvitaan pitkällisempää ja syvällisempää psykoterapiaa. Mikäli mietit lyhytterapian ja psykoterapian välillä, lyhytterapiaa kannattaa kokeilla ensin seuraavista syistä:
- Lyhytterapia on luonteva matalan kynnyksen porras ihmisille, jotka empivät terapiaan sitoutumista pitkäksi aikaa.
- Lyhytterapiaan ei tarvita lähetteitä eikä diagnooseja. Siksi sinne on helppo tulla.
- Lyhytterapiassa saat mielen solmuja auki sen verran, että tutustut paremmin itseesi ja tilanteeseesi. Tällöin tiedät paremmin, oletko valmis sitoutumaan pidempään psykoterapiaan myöhemmin. Voit saada myös lyhytterapeutilta vinkkejä, millainen psykoterapia voisi soveltua sinun tilanteeseesi.
- Lyhytterapia on psykoterapiaa edullisempaa siinä tilanteessa, mikäli maksat hoitosi itse. Psykoterapia tulee lyhytterapiaa edullisemmaksi käyntikertaa kohden vain silloin, jos sinulla on oikeus Kelan kuntoutuspsykoterapiaan. Kelan tuen saamiseksi tarvitaan lääkärin diagnoosi, vähintään kolme kuukautta asianmukaista hoitoa diagnoosin mukaisesti sekä psykiatrin lausunto siitä, että terapia tulee tukemaan kykyäsi tehdä töitä tai opiskella. Kuntoutuspsykoterapiatukea voivat saada vain 16-67-vuotiaat.
- Lyhytterapia on hyvä tapa hakea terapeuttista apua ilman diagnoosia ja tietojen kertymistä terveydenhuollon tietojärjestelmiin.
- Kokeileminen ei sido sinua jatkamaan lyhytterapiaa tai estä sinua vaihtamasta psykoterapiaan missä vaiheessa tahansa.
Miten lyhytterapia auttaa?
Lyhytterapia auttaa monenlaisiin arkisiin huoliin ja ongelmiin seuraavilla tavoilla.
- Ratkaisukeskeinen näkökulma johdattaa asiakkaan uusiin oivalluksiin.
- Lyhytterapia lisää toivoa siitä, että vaikeistakin tilanteista ja tunteista pääsee eteenpäin.
- Lyhytterapiassa asiakas saa käsitellä omaa tarinaansa ja kokemuksiansa rakentavalla tavalla luottamuksellisessa ilmapiirissä. Tämä johtaa parempaan itsetuntemukseen ja myötätuntoon itseä kohtaan.
- Kun asioiden kanssa jää yksin, ajatukset helposti kiertävät alituisesti samaa kehää, mikä ei yleensä johda ratkaisuihin vaan ennemminkin olotilan pahentumiseen. Terapeuttisessa keskustelussa ajatukset saavat uutta näkökulmaa, mikä yleensä jo sellaisenaan helpottaa asiakkaan oloa.
- Lyhytterapia vähentää yksinäisyyden tunnetta, joka yleensä valtaa ihmisen mielen silloin, kun ongelmat koetaan vaikeiksi käsitellä ja jakaa toisten kanssa.
Kuinka lyhyttä on lyhytterapia?
Nimensä mukaisesti lyhytterapian tavoitteena on asiakkaan ja terapeutin välinen lyhyt yhteistyösuhde. Koska terapiasuhde on lyhyt, siinä ei ole tarkoitus syventyä juurta jaksain asiakkaan kaikkiin elämänkokemuksiin, vaan tavoitteena on päästä keskustelussa kiinni asiakkaan nykyhetkiseen tilanteeseen ja voimavaroihin sekä suunnata katse tulevaisuuteen.
Lyhytterapian pituus määrittyy asiakkaan oman tarpeen ja toiveen mukaan. Lyhytterapiaksi käyvät yhtä lailla yhdestä terapiakäynnistä esimerkiksi 20 käyntiin.
Terapiaa Tampereella matalalla kynnyksellä
Tampereen Pyynikillä sijaitsevan Terapia Revontulen kynnys on matala, koska vastaanotolle päästäksesi et tarvitse lähetettä terveydenhuollosta tai mielenterveyden diagnoosia. Riittää, että koet ongelman itsellesi merkittäväksi, haluat siihen keskusteluapua ja sinulla on halu ottaa askeleita eteenpäin kääntääksesi elämässäsi uuden, paremman lehden. Vastaanotolle päästäksesi riittää, että varaat vain ajan silloin, kun sen itse koet tarpeelliseksi ja kun parhaiten se sinulle sopii.
Kynnys on matala myös siksi, että lyhytterapiassa ongelmia käsitellään aina asiakkaan omalla kielellä ja tämän omista tarpeista käsin. Terapiasuhteen jatkamiseen ei myöskään tarvitse sitoutua etukäteen, vaan terapia kestää juuri niin kauan kuin itse haluat sen kestävän.
Nyt myös kävelyterapiaa Tampereen Pyynikillä ja Pispalanharjulla!
Kevennä mieltäsi ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa samalla, kun rentoudut rauhallisesti kävellen Tampereen kauneimmassa luonnossa. Tunnin kävelylenkin aikana saat päivän ulkoilun ja purettua asiat mielesi päältä. Kävelyterapia on tarjolla vuoden ympäri. Säävarauksella voimme järjestää vastaavan ajan mittaisen terapiaistunnon sisätiloissa vastaanotolla. Varaa ajanvaraus-sivulta valitsemalla palveluksi Kävelyterapia.
Kävelyterapia sopii sinulle, joka haluat pohdiskella asioita ja pystyt puhumaan paremmin liikkuessa. Kävelyterapia ei ole paras vaihtoehto silloin, jos mielesi päällä oleva asia on hyvin pinnalla ja kyyneleet tulevat herkästi.
Ystävälliset koirat ja vaunussa nukkuvat lapset ovat myös erittäin tervetulleita kävelyterapiaan!