Olen Salla Saxén, kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti, tohtoriksi väitellyt sosiaalipsykologi (YTT), työnohjaaja ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Vastaanottoni sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Tampereen Pyynikillä.

Ajattelen, että jokaisella ihmisellä on sisäisiä voimavaroja ja siksi kaikilla on myös olemassa kyky löytää elämässänsä rauha ja tasapaino. Meillä on kaikilla olemassa myös kyky toipua, hoitaa haavat ja edetä kohti uusia tuulia askel kerrallaan. Toisinaan elämän murroskohdissa tai kipeiden kokemusten vuoksi nämä voimavarat ovat kuitenkin meiltä kateissa, jolloin tarvitsemme terapiasta apua löytääksemme taas tiemme kohti omannäköistämme suuntaa. Kukaan ei selviä elämän läpi joutumatta joskus umpikujaan tai kohtaamatta kipua ja hätää. Juuri näissä hetkissä, haavoittuvuutemme äärellä, tarvitsemme kohdatuksi, nähdyksi ja hyväksytyksi tulemista.
Olen taustaltani tutkija ja olen väitellyt sosiaalipsykologian alalta tohtoriksi vuonna 2021. Ajattelen, että tutkimustyö ja terapiatyö ovat pohjimmiltaan hyvin samanlaisia: alussa aloitetaan jostakin hyvin epäselvästä, kenties kaoottisestakin tilanteesta, ja edetään jäsentäen, ihmetellen ja menetelmiä soveltaen kohti asioiden selkiytymistä. Kenties tutkijantaustani vuoksi minulla on hyvin tutkiva ote myös terapeuttina, ja pidän tärkeänä, että terapiassa yhtä lailla kuin tutkimuksessakin on tilaa luovuudelle, ajattelemiselle, toisin näkemiselle ja uuden oivalluksen tai näkökulman löytämiselle.
Terapeuttina minulle on tärkeää vaalia kaikissa kohtaamisissa myötätuntoa, läsnäoloa ja pysähtymisen taitoa. Annan tilaa kohtaamiselle ja ajattelemiselle, mutta en epäröi myöskään haastaa asiakastani jämäkästi. Katson aina myös valoa kohti, ja minua voisi kuvailla niinkin, että vakavista teemoista huolimatta minulla on pilke silmäkulmassa. Uskon, että jokaisessa ihmisessä on hyvyyttä ja voimaa, ja terapeuttina pyrin aina löytämään jokaisessa piilevän ainutlaatuisen arvokkuuden.
Terapia alkaa aina siitä, että kohdataan, tutustutaan ja ihmetellään asiaa yhdessä. En ole sellainen asiantuntija, joka pyrkisi ylhäältä päin kertomaan, miten sinun tulisi elämäsi asioita ratkaista tai käsitellä. Olen sen sijaan rinnalla kulkija, joka katsoo asiaa kanssasi yhdessä samasta perspektiivistä tuoden samalla mukanani terapiatyökaluja ja uudenlaisia näkökulmia, jotka auttavat sinua näkemään tilanteesi laajemmin ja löytämään siinä piilevät voimavarat.
Käyttämäni terapiamuodot
Terapeuttina minulla on käytössä kognitiivisen käyttäytymisterapian sekä ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmät. Kognitiivinen käyttäytymisterapia (esimerkiksi altistus, ongelmanratkaisu, tietoisuustaidot) on tutkitusti tehokasta ja erityisesti siitä on hyötyä käyttäytymisen ja ajattelutapojen tutkimisessa ja muuttamisessa. Ratkaisukeskeisessä terapiassa puolestaan painottuu eteenpäin katsominen, virittäytyminen ongelmapuheesta kohti ratkaisujen etsimistä ja niistä asioista ja ajatuksista irti päästäminen, jotka eivät enää palvele. Minulle molemmat terapiamuodot ovat sydäntä lähellä ja sovellan niitä terapiatyössä luovasti. Ajattelen, että menetelmä on hyvä renki mutta huono isäntä: terapian ei tule edetä kaavamaisesti menetelmä edellä, vaan tärkeintä terapiassa on kohtaaminen, myötätunto ja läsnäolo. Menetelmistä on kuitenkin valtavasti hyötyä, kun niitä käytetään oikealla tavalla ja oikeassa kohdassa.

Milloin psykoterapiaan?
Voit hakeutua psykoterapiavastaanotolleni niin mielenterveyden häiriöiden kuin arkisen elämän ongelmakohtien kanssa. Tarjoan Kelan tukemaa kuntotuspsykoterapiaa psykiatrin B-lausunnon ja Kelalta myönteisen kuntoutuspäätöksen saaneille.


Tervetuloa vastaanotolle!
Vastaan mielelläni mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Lähetä minulle sähköpostia osoitteeseen yhteydenotot@terapiarevontuli.fi.
